Sekterisme / Sekter / Den jødiske Spinka sekt m.m

Den hasidiske Spinka sekt

Spinka er en del af den hasidiske sekt indenfor ortodoks jødedom.
Her ses en videooptagelse fra et Spinka bryllup:
  
 
I dette dokumentarprogram får man et indblik i den hemmelige verden om hasidiske jøder. Der vises udklip fra et bryllup (arrangeret ægteskab), hvor kvindens ansigt er helt tildækket, som man ellers kun kender det fra Islam. Optagelsen er fra 2013:
 
Hasidiske jøder udtaler sig om deres hemmelige verden 

Kønsopdelte og religiøse parallelsamfund

Artikel i information 2015:

Seksuelle overgreb

I 2013 blev den ortodokse rabbiner Nechemya Weberman (54), som ledte en hasidisk sekt i New York forstaden Brooklyn, dømt til 103 års fængsel for sextvang mod ung pige:
(Kilde: Ekstra Bladet)
 

Om Jødedommen

Jødedommen er baseret på troen på den ene almægtige Gud, som har skabt hele verden. Jødedommens mest centrale religiøse skrifter er Toraen, der består af de fem Mosebøger, og talmud, en omfattende kommentar til og fortolkning af Toraen.
Der er i dag ca. 15 millioner jøder i verden, hvoraf hovedparten lever i Israel og USA. Der er ca. 4.000 jøder i Danmark. (Kilde: Religion.dk)
 
 
Overordnet kan jøderne inddeles i tre hovedgrene: ortodokse, konservative og reformerte.

De ortodokse jøder tillader ikke at mænd og kvinder sidder  sammen under gudstjenesten i deres synagoger, typisk er de  to køn adskilt ved et forhæng, så de heller ikke kan se  hinanden. Den ortodokse gudstjeneste foregår på hebraisk,  med enkelte indslag på lokale sprog. Musikinstrumenter er i  ikke tilladt, til gengæld kan der være et mandekor. Mændene  skal bære kalot eller hat og kvinderne skal dække deres hår  med paryk eller tørklæde. Udover hovedbeklædning skal  ortodokse jøder også bære bedesjaler og bederemme over  arm og pande under gudstjenesten samt ved morgenbønnen  på hverdage. Efter deres bar mitzvar (når de er fyldt 13 år) er  de forpligtede til at binde ”tefillin” hver morgen til  morgenbønnen. Tefillin består af en rem til armen og en rem til hovedet. På remmene er der en boks i hvilken der findes pergamentruller med shema-bønnen fra Mosebøgerne. På buddet om at binde tefillin findes i Torahen. Anlæggelsen af bederemmene er et ritual, som foregår efter særlige forskrifter. Æskerne med skriftsteder placeres over panden og på venstre overarm, og remmene skal bindes i en bestemt rækkefølge og i et særligt mønster. Efter bønnen skal de aftages i omvendt rækkefølge.

De konservative synagogers regler er meget varierende, men ofte sidder mænd og kvinder sammen. Gudstjenesten foregår på de lokale sprog, med enkelte hebraiske bønner. Mændene skal tildække deres hoveder, hvorimod kvinderne er undtaget fra dette. Forholdet til instrumental musik og kønsblandede kor er yderst varierende.

I de reformerte synagoger sidder mænd og kvinder sammen. Både musikinstrumenter og kønsblandede kor er tilladt. Gudstjenesten foregår på lokale sprog, med enkelte hebraiske bønner og hverken mænd eller kvinder skal tildække deres hoved her.

Det jødiske sprog er hebraisk og jøderens land er Israel. Israels officielle symbol jødiske symbol er en syvarmet lysestage, som kaldes menorah. Den traditionelle jødiske hovedbeklædning hedder kippa (kalot) og bæres som et tegn på gudsfrygtighed. Jødiske drengebørn omskæres. Jøder skal bede tre gange dagligt. Bønner kan siges hvor som helst med undtagelse af visse bønner, der skal fremsiges i enten synagogen (jødisk bede- og forsamlingshus) eller foran 10 jødiske mænd. Jøder må ikke spise kød fra svin, heste, æsler og kameler, skaldyr, bløddy og rovfugle. Kød der må spises skal være slagtet via slagtemetoden shechtning, hvor dyret får skåret halspulsåre, luft- og spiserør over. Tilladt mad betegnes Kocher. I det jødiske køkken adskilles kød og mælk, der ikke blot gælder den enkelte ret men hele måltidet. Kød- og mælkeretter har hver sit service, køkkengrej og opvaskeredskab. Dette er som oftest opdelt i køkkenets skuffer.
 
Man anslår, at der på verdensplan findes ca. 13 mio. jøder. (Kilde: Faktalink)
Kabbala er en retning indenfor jødedommen, som bygger på overleveringer af den ældste jødedom, og udsprang i et forsøg på at fortolke det jødiske hellige skrift, Torahen. Der findes to former for kabbala: en form kaldet Iyunit der forsøger at undersøge Guds væsen og forstå hans veje gennem meditation og en anden form kaldet Maasit der er den mere magiske del der bruger mantraer over hebraiske ord og bogstaver, og som kun meget hellige mænd bør benytte sig af. Begge formers mål er at bringe individer i harmoni med det guddommelige mål som de blev skabt til. (Kilde: religion.dk)

Torahen forbyder barbering og derfor ses nogle ortodokse jøder med lange krøller som bakkenbarter. Der kan læses mere om krøllerne her:
  
Aug. 2018 kan filmen "One of Us" ses på bl.a. Netflix. En dokumentar om tre hasidiske jøder, der ønsker at bryde ud af det uortodokse fællesskab med udelukkelse, angst osv. til følge.
 
 
Speramus Marianne | Byskovsvej 3, Gedved - Danmark